Rólunk

Bemutatkozik a Kincses sajtműhely

A férjemmel mindig is rajongtunk a különleges, minőségi házi sajtokért, és ha csak tehettük, mindenhonnan szereztünk valami igazán finom darabot. Ez természetesen egyre csak táplálta bennünk az olthatatlan szenvedélyt, egészen addig a pontig, amíg 2016-ban aztán el is készítettem az első sajtomat. Valahogy magától értetődően jött az egész – apukám már nem tudta feldolgozni azt a tejmennyiséget, amit a tehenei adtak, így kaptam az alkalmon, lecsaptam a számára felesleges tejre és el is készítettem az első sajtomat. A munkafolyamat összes pontját gyermeki lelkesedéssel végeztem, a végeredmény pedig – egy mennyei parenyica – egyértelművé tette számomra és férjem, Boti számára is, hogy ez nem egyszeri alkalom volt, hanem egy hosszú és izgalmas út első lépcsőfoka. Kezdetben a 3. emeleti panellakásunk konyhájában kísérletezgettem – alkalmanként csekély 10-20 liter tej közreműködésével. Szépen lassan azt vettem észre magamon, hogy már nem csupán a sajtkészítés szeretete hajt előre, hanem az egésznek a szakmai oldala is egyre inkább magával ragad, és ez az odaadás – ahogy várható volt – a férjemre is teljes mértékig átragadt. Az első lépcsőfok Botinál a parenyica sajt feltekerése volt, amit nagy gondoskodással végzett, ezt követően aztán el is készítettük az első közös sajtunkat. Máig emlékszünk arra a Hegyi sajtra, ami aztán megszületett a kezeink alatt. Ha valaki ennyire szeret valamit, mint mi a sajtot (és az alkotási folyamatot), akkor magától értetődő, hogy mindent tudni akar róla, és a lehető legprofibb akar lenni benne – így hát tanulni kezdtünk. Először egy egynapos képzésbe vágtunk bele, majd elvégeztünk egy OKJ-s sajtkészítő képzést is. Idővel rengeteg tudást sikerült magunkévá tennünk, és ezzel együtt egyre nagyobb mennyiségű tejet dolgoztunk fel.

Eljött aztán az a pont, amikor beláttuk, hogy a jelenlegi konyhánkat végérvényesen kinőttük, így hát lázas felújítási munkába kezdtünk, amelyet végül 2020. nyarán fejeztünk be. Ezzel pedig megalakult szerelemgyermekünk, a Kincses Sajtműhely. Ez aztán nem csupán a helyhiányt oldotta meg, de mivel egy érlelőt is szereztünk, a sajtjainknak végre a kívánt 14 fokot és 90%-os páratartalmat tudtuk biztosítani. Néhány hónap múlva kialakítottunk egy 30 m2-es érlelőpincét is, hogy még profibb körülmények között készíthessük a mennyei sajtokat, és innen már végképp nem volt megállás. Mivel a bolti tej sajnos nem alkalmas a sajtkészítésre (a magas hőkezelés miatt), így nem csupán a műhely, hanem két angyali tehén is segített elindítani a vállalkozást – Piros és Zsuzsi.

Így indultunk hát kistermelői utunkon, és azóta is szorgalmasan dolgozzuk fel állományunk kiváló tejét – amit négy fejős tehén jelent, és persze a három borjú, akik ugyan nem adnak tejet még, de cserébe iszonyatosan cukik. A teheneinknek hála a lehető legfinomabb sajtot készíthetjük el – most már nem csupán saját fogyasztásra, de a ti örömötökre is. Ami szintén változatlan a mai napig, az a fejlődésre való igényünk – szakmai- és műhely szempontjából egyaránt. Szeretünk kísérletezgetni különlegesebb sajtokkal is – megpróbáltunk Manchego sajtot készíteni – és bár nem adta a várt eredményt (eredetileg Spanyolországban, a La Mancha régióban készítik a Manchega fajtájú juhok tejéből), de ez sem szegte kedvünket és azóta is folytatjuk vele a kísérletezést. Ezen felül a szezonális sajtok jelentik számunkra a legfőbb célkitűzést: húsvétra a tormakrémes sonkás parenyica tekercs (amit már nagy örömünkre keresnek is a vásárlók), vagy a medvehagymás gouda, de tervben van őszre egy vörösborban érlelt sajt is.

A jövőben további bővülést, valamint hosszabb érlelési idejű sajtok készítését tervezzük, ezen kívül hamarosan elkerülhetetlen lesz a műhelybővítés is. Küldetésünk a minőségi sajt és tejtermékek készítése, amelyek nem csupán a kiváló szekszárdi borok mellé jelentenek tökéletes társat, de a szeretet, amivel megalkotjuk őket, boldogságot hozó falatokká változtatják azokat.

Rózsa és Boti

Címünk

7100 Szekszárd Roboz Zoltán u 2.

Telefonszám

+36-30-812-6119

Email

rozsa@kincses-sajt.hu

Értékelj minket!